Er bestaan aanwijzingen dat patiënten met een hoge bloeddruk die thuis regelmatig hun bloeddruk meten een betere controle over hun bloeddruk hebben.
Vooral als je tot een specifieke patiëntengroep behoort, kan het bijhouden van jouw bloeddruk nuttig zijn. Bijvoorbeeld: sommige mensen lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan anderen (zoals diabetespatiënten of zwangere vrouwen). Voor deze patiënten is het belangrijk om hun bloeddruk nauwlettend in de gaten te houden zodat zij dat risico niet verder verhogen.
Bij mensen die met een nieuwe behandeling starten, kan het bijhouden van de bloeddruk voor zowel patiënt als arts nuttig zijn om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is. Dit kan bevestigen of de patiënt de juiste medicijnen krijgt voor het onder controle houden van de bloeddruk.
Sommige mensen hebben vaak alleen hoge metingen bij de dokter, maar niet thuis (het ‘wittejassensyndroom’). Omgekeerd vertonen sommige mensen lage metingen bij de dokter, maar hoge resultaten thuis (‘gemaskeerde hypertensie’). Door de bloeddruk over een bepaalde periode bij te houden, kunnen zulke patiënten nauwkeuriger worden geïdentificeerd en gediagnosticeerd.